0

Projecte 52 fotos, 52 setmanes: Països Catalans

Avui us presento un petit projecte que dure a terme durant el 2011, i es el que col·loquialment a la xarxa es coneix com 52 fotos, 52 setmanes. Us deixo un enllaç perquè vegeu en que consisteix això, però per fer-ho fàcil diré que consisteix en realitzar una fotografia setmanal durant les 52 setmanes que dura l’any. Un altre tipus de projectes, es el denominat 365, que com podeu preveuré consisteix en realitzar una fotografia cada dia de l’any, però el vaig descartar perquè representava massa feina.

Una vegada escollit el projecte, tenia d’agafar el tema sobre el que volia parlar. Primer vaig pensar en fer una foto de la catedral de cada província espanyola, 50 províncies més 2 ciutats autònomes, Ceuta i Melilla, complien perfectament el nombre, però visitar tota la península durant un any era massa complicat i massa costós per dur a terme, i per tant el vaig descartar. Després vaig pensar en fotografiar tot el litoral mediterrani de la península, des de Portbou a l’estret de Gibraltar, però també el vaig descartar, perquè visitar Andalusia varis cops a l’any tampoc no era massa factible, i no tindria gràcia fer una única visita i retratar 8 o 10 llocs de cop.

Així que he optat per una cosa molt més propera i que crec que podré dur a terme, i aquest consisteix en realitzar 52 fotos dels Països Catalans. Amb aquest projecte no pretenc fer cap reivindicació política, ni molt menys, sinó simplement ajuntar en un únic espai, tots aquells llocs on tenen la particularitat de compartir una llengua, amb les seves diferents formes dialectals, que donen riquesa a la pròpia llengua. Segons la wikipedia aquest concepte consisteix en:

Els Països Catalans, o Països de Llengua Catalana, són els territoris en els quals la llengua autòctona és el català , o bé els territoris que formen part d’unitats geohistòriques de predomini català. En termes generals, els Països Catalans abasten la zona oriental de la Península Ibèrica , entre els Pirineus , fins a l’estany de Salses i la serra de les Corberes , al nord, i el riu Segura al sud, més l’arxipèlag de les Balears (que inclou el de les Pitiüses ) i illes adjacents (com Cabrera , les illes Columbretes i la de Tabarca ), la Franja de Ponent (a l’est de l’Aragó ), la comarca del Carxe (a la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia ) i la ciutat de l’Alguer (illa de Sardenya, Itàlia).

Com es pot veure aquest projecte té dos punts problemàtics, es a dir un lloc que no podré accedir en cotxe i per tant implicaran un petit viatge que intentaré compaginar amb les meves vacances laborals. El primer es les Illes Balears, ja que el projecte contempla la visita de totes les illes, i el segon, i més complicat, i que espero poder realitzar durant el 2011, és la visita de la ciutat de l’Alguer, a la Illa de Sardenya, Itàlia.

Tots els projectes, han de tenir una bona planificació, es per això que ja he triat les 52 localitats que visitaré i que fotografiaré, durant el 2011, i perquè quedi constància apareixeré jo en la fotografia, així veureu que no m’he baixat la imatge de la xarxa.

Pel Principat de Catalunya, he agafat la distribució de la Generalitat de Catalunya de la 2ª república espanyola, que dividia el territori en 9 regions (al 1937 en plena guerra va recuperar el nom tradicional de Vegueries) i que contemplava 38 comarques. Així evito les províncies actuals que volen ser tornades en Vegueries, i que tanta discussió estan portant, no tan sol entre els partits polítics, sinó també en els nostres carrers. Les 9 regions són:
Regió I, capital a Barcelona. Les ciutats escollides d’aquesta regió són 3, Sant Feliu de Llobregat, Barcelona i Mataró,
Regió II, capital a Girona. Les 4 localitats escollides per fotografiar són Figueres, Bisbal d’Empordà, Olot i Girona.
Regió III, capital a Tarragona. Valls, Vilafranca del Penedès, El Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Tarragona, són les 5 ciutats escollides.
Regió IV, capital a Reus. Les ciutats escollides són 4: Reus, Montblanc, Falset i Mora d’Ebre.
Regió V, capital a Tortosa. Tortosa, Amposta i Gandesa, 3 localitats més al projecte.
Regió VI, capital a Vic. Les 3 ciutats més representatives de les comarques son Puigcerdà, Vic i Ripoll.
Regió VII, capital a Manresa. Les localitats a fotografiar seran 4, Igualada, Manresa i Berga, i Solsona.
Regió VIII, capital a Lleida. Borges Blanques, Balaguer, Tàrrega, Cervera i Lleida, han estat les 5 localitats escollides.
Regió IX, capital a Tremp. La Seu d’Urgell, Tremp i Sort són les 3 darreres fotografies del Principat.
Fent recompte, resulta que hi ha un total de 34 fotografies corresponents al Principat de Catalunya, espero que ningú s’enfadi per l’elecció que he fet, però només podia escollir 34 llocs.

Regne de València, que en la actualitat esta integrada dins la Comunitat valenciana on es parla la variant dialectal, el Valencià, que té caràcter d’oficial, i que en el seu passat era de dimensions més reduïdes que l’actual comunitat. Per aquesta raó he optat per la distribució que tenia en segles passats aquest territori i no pas per l’actual. El Regne de València va estar dividit en dues governacions, la de València i la d’Oriola . La Governació de València estava dividida en tres territoris: la Governació dellà Xúquer o de Xàtiva , per a la zona compresa entre Xixona i el Xúquer, la Governació dellà Uixó o de Castelló, per al territori al nord de l’Uixó , i el governador de València tenia jurisdicció entre el Xúquer i l’Uixó, a més de la supervisió dels seus lloctinents a Xàtiva i Castelló. Per tant les fotografies escollides seran 4, Castelló, València, Xàtiva i Oriola.

El Carxe és una serra de fins a 1.371 metres d’altura que dóna nom a una zona dels municipis murcians de Iecla i Jumella a l’Altiplà i Favanella a l’Oriental , on es parla català /valencià de forma continuada des del segle XIX. La localitat més representativa d’aquesta zona i que per tant fotografiaré és el Raspai, municipi que pertany a l’actualitat a Ieclà. En l’actualitat s’estan impulsant, per part de l’Ajuntament de Iecla , cursos per a millorar la situació de la llengua catalana/valenciana al Raspai i en entitats de població adjacents del Carxe.

Andorra, el país dels Pirineus, és l’únic lloc on la llengua catalana no comparteix cooficialitat amb cap llengua més. En aquest cas faré també una única fotografia, a Andorra la Vella.

Catalunya nord, zona que actualment pertany a França sota el nom de Pirineus orientals i que esta dividida en 3 districtes, el de Prada de Conflent, Perpinyà i Ceret, 3 fotografies més. Des de 2007 el català torna a ser considerat oficial en la regió de la Catalunya Nord junt amb el francès.

Illes Balears, que es divideix en 4 consells insulars. Les ciutats de Palma (illa de Mallorca), Maó (illa de Menorca), Eivissa (a la illa de mateix nom) i Sant Francesc de Formentera (illa de Formentera), seran les localitats fotografiades en aquest projecte.

Franja de Ponent la he dividit en 4 zones, (Baixa) Ribagorça, La Llitera, Baix Cinca i el Matarranya, amb les seves 4 ciutats més representatives de part catalana (no les capitals de les comarques), que són Benabarri, Tamarit de Llitera, Fraga i Vall de roures respectivament.

L’Alguer, ciutat situada a Itàlia, concretament a l’Illa de Sardenya, on s’hi ha preservat una varietat del català, l’alguerès, d’ençà de la conquesta catalana de 1354 . L’Alguer, una fotografia més.

Sumant totes les zones: Principat 34, Regne de València 4, Carxe 1, Andorra 1, Catalunya Nord 3, Illes balears 4, Franja de Ponent 4, i l’Alguer 1, dona com a resultat 52 fotografies per 52 setmanes que té l’any.

Demà dia 3 de gener comença la setmana 1 del 2011, i per tant començara el projecte, que com no podria ser d’una altre forma, començarà a Tarragona, es l’únic lloc que tinc planificat, ja que encara no sé com continuaré i on acabaré, així que em queda una setmana per pensar el següent pas d’aquesta particular volta fotogràfica.

Podreu seguir aquest projecte directament a aquesta web a la següent pàgina. Ara només espero que pugui finalitzar el projecte amb la mateixa il·lusió que el començo.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.