1

El P2P, el canon i la demagògia

L’altre dia estava escoltant l’espai El Matí 2.0, que condueix el Genis Roca, dins el programa els Matins de Catalunya ràdio, quan va tractar sobre uns dels temes més problemàtics de la xarxa, el concepte PeerToPeer, o més conegut col·loquialment com el P2P. Pels que desconeixen aquest concepte, que suposo que sereu pocs, es tracta de l’intercanvi dels arxius entre dos ordinadors mitjançant un software, vaja els famosos eMule i BitTorrent entre molts altres.

Molts de vosaltres segurament tindreu la vostra pròpia opinió de si aquestos programes, o el concepte P2P es legal o no, i tampoc es la meva intenció fer canvia d’opinió a ningú, jo únicament diré dos idees que va dir en Genís Roca, i crec que son molt encertades. Aquestes idees, l’expert les va dir mitjançant comparatives.

La primera afirmació. Escriure en un diari es legal, injuria en un diari es il·legal, no per aquesta raó s’han de tancar tots els diaris. Aquesta reflexió d’en Genís crec que es la base de tota problemàtica, per molt que no agradi a moltes persones, els programes P2P son legals (i això ho han reflectit els jutges en varies sentencies), però no es pas legal fer un ús comercial o fraudulent dels arxius que intercanviem amb la gent de la xarxa. Com sempre la llei en això va anys endarrerida, i el buit legal es immens en l’actualitat.

La segona afirmació va referent al famós canon que l’SGAE va fer implantar en aquest país per la compra de dispositius que puguin emmagatzemar informació. Tal com diu l’associació, aquest canon es preventiu, es a dir s’aplica no sigui cas que facis un ús indegut d’alguna informació i/o arxiu que pugui contenir drets d’autor. Aquí ve la reflexió d’en Genis Roca. Això es com si quan complissis 18 anys, se’t posi un parell de mesos a la presó, no sigui cas que quan et facis més gran, cometis algun delicte, i d’aquesta forma ja tens part de la condemna complerta. Com ell mateix va dir, i reconèixer, aquesta afirmació es una mica demagoga, però no es pas demagògia per part de la SGAE, suposar que qualsevol cosa que compri jo en una tenda d’informàtica, en faré un ús fraudulent.

Cadascú que en tregui les conclusions que cregui més oportunes, jo simplement volia remarcar aquestes dos consideracions d’un dels experts de Catalunya, i que em van fer reflexionar sobre tot aquest núvol que envolta al P2P. Jo únicament diré que aquest debat aviat s’acabarà, ja que la descàrrega de fitxers als nostres ordinadors té els dies comptats, ja que darrerament s’està imposant la metodologia online, spotify, Apple Music, …

One Comment

  1. Interesante post. Lástima que no tenga mucho tiempo para contestar. Se oye mucho estos días que el P2P tiene los días contados. También intentaban ilegalizarlo con leyes que debían aprobarse en el Parlamento Europeo no?
    Un abrazo

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.